Чому українці їдять занадто багато солі і чим це загрожує?

Українці їдять в вдвічі більше солі, ніж потрібно за нормами ВООЗ. Чим це викликано, до яких наслідків веде і як з цим боротися.

Кухонна сіль - це кристалічний хлористий натрій, дуже важливе з'єднання, яке необхідно для нормальної життєдіяльності людини.

Ось тільки надмірне споживання солі навіть небезпечніше, ніж її нестача в організмі.

Саме ця проблема є одним з ключових факторів, що перешкоджають довголіттю середньостатичного українця.

Навіщо нам потрібна сіль?

Натрій, який входить до складу солі, впливає на кислотний та водно-сольовий баланс організму.

Натрій-калієвий насос забезпечує переміщення амінокислот і глюкози через мембрану клітини. Він необхідний для нормальної роботи нервових закінчень, передачі нервових імпульсів та м'язової діяльності, включаючи м'язи серця.

Недостача натрію призводить до судом, нудоти, блювоти, інших неприємних симптомів.

Чому сіль не завжди корисна?

Але, в той же час, надмірне споживання натрію у вигляді звичайної кухонної солі веде до серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема до різноманітних хвороб серця і нирок.

У 2015 році представник ВООЗ, професор Франческо Каппуксіо опублікував у виданні British Medical Journal заклик обмежити споживання солі.

Для такої заяви є вагомі аргументи: високе споживання солі пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, веде до підвищення артеріального тиску та значно збільшує ризик інсультів. Так, підвищення споживання солі на п'ять грамів в день збільшує ризик інсульту на 24%.

За даними вченого, по всій Європі люди з низьким соціально-економічним статусом їдять більше солі, ніж ті, хто має більш високі доходи. Це один з факторів, який може сприяти більш низькій тривалості життя малозабезпечених верств населення. Такі дані були отримані при дослідженні як дієти італійців, так і жителів Великобританії.

Сіль і нирки

Високий вміст солі в дієті може ускладнювати й перебіг інших захворювань.

Дослідження, опубліковане в лютому 2017 року в клінічному журналі Американського товариства нефрологів (CJASN), свідчить про те, що обмеження споживання солі знижує кров'яний тиск у пацієнтів із захворюванням нирок.

"Ми виявили, що зменшення обсягів споживання солі допомагає значно знизити кров'яний тиск та зменшити надмірне утримання рідини, яке є спільною проблемою для пацієнтів із захворюваннями нирок. Дотримання цих обмежень може допомогти пацієнтам приймати менше ліків від підвищеного кров'яного тиску", - повідомив один з авторів цього дослідження, доктор Раджив Саган.

Українці і сіль

Дані масштабних досліджень показують, що Україна входить в число країн з найвищим споживанням солі в світі.ґ

Середнє споживання солі українцями перевищує рекомендації вдвічі, дуже високою є і смертність від захворювань, розвиток яких залежить від споживання солі. У сумному списку за кількістю смертей від надмірного споживання солі серед 30 найбільших країн лідерами є Україна, Росія та Єгипет. Розвинені країни знаходяться внизу списку. Приміром, США займає 19 сходинку.

Для аналізу ситуації зі споживанням солі в Україні необхідні детальні дослідження, які дозволили б точніше оцінити масштаб трагедії, відзначають експерти.

«Немає жодних посилань на дослідження щодо споживання солі в нашій країні і отриманих в їх ході цифри. Це не робить зв'язок між поширеністю високого тиску в українців та надмірним вживанням солі менш вірогідним. Але для прийняття відповідних рішень потрібні об'єктивні дані», - розповідає НВ Олег Швець, директор науково-дослідного центру гігієни харчування МОЗ України.

Лікар-санолог, експерт Київського міського центру здоров'я, Олег Терн зазначає, аби уникнути розвитку серцево-судинних захворювань ВООЗ рекомендує денне споживання солі менше 5 гр, що відповідає приблизно кавовій ложці солі на день.

За його словами, варто врахувати, що багато продуктів вже містять у собі сіль і денна норма може набиратися навіть без додавання солі. «Найбільша кількість солі міститься в готових продуктах: напівфабрикатах, в ресторанних стравах і особливо в фаст-фуді, сіль додають в хлібобулочні вироби і навіть в молочні продукти, наприклад, сири», - розповідає Терн.

Хто винен?

Отже, по-перше, винні самі українці, які зловживають продуктами з підвищеним вмістом солі (такими як хліб, ковбаси, сосиски та інші м'ясні продукти, консерви, снеки, тверді сири тощо), а також надмірно використовують сіль при приготуванні. У результаті, кількість солі, яка потрапляє в організм, у кілька разів перевищує допустимі норми.

За словами дієтолога Олега Швеця, високе споживання солі в Україні пов'язано, серед іншого, з тим, що здоровий вибір в харчуванні щодня робить меншість українців. А діти виховуються на смакових уподобаннях дорослих, які люблять солону їжу, констатує дієтолог.

Виробники в свою чергу зловживають використанням солі в якості дешевого консерванту — продукти з високим вмістом солі зберігаються довше. При цьому не обтяжуючи себе тим, щоб проінформувати споживача про кількість солі в своїх продуктах.

«Продукти з високим вмістом солі активно рекламуються, - пояснює Швець. - Також відсутня добре видима і зрозуміла інформація на етикетці щодо кількості солі».

Держава визнає поточний рівень споживання солі надмірним і небезпечним, оскільки його наслідком є серцево-судинні захворювання. Але в той же час, держава ніяк не мотивує бізнес впроваджувати нові технології виробництва, які дозволяють використовувати менше солі.

Що робити?

Деякі кроки повинні зробити самі українці.

«Для зниження споживання солі варто більшу частину страв готувати самостійно з нерафінованих продуктів і не досолювати їжу в процесі приготування та споживання, віддавати перевагу іншим приправам» - розповідає Терн.

У той же час, за його словами, не слід прагнути до повного виключення солі з раціону. «Низькосольова дієта також може вести до підвищеного тиску і розвитку захворювань, тому варто триматися «золотої середини», - підкреслює експерт.

Але вирішальну роль у війні з сіллю має відіграти держава. Її роль — у тому, щоб стимулювати нові технології, які дозволяють використовувати менше солі. У ряді країн, наприклад у Великобританії, Австрії, медична спільнота змогла переконати асоціації пекарів поступово знижувати кількість солі в хлібобулочних виробах.

У лютому 2017 року апеляційний суд США прийняв рішення про те, що ресторани в Нью-Йорку зобов'язані попереджати клієнтів, якщо страва містить більше, ніж 2,3 грами солі.

Таким чином суд встав на бік медиків, які акцентують, що надмірне споживання солі пов'язане з підвищеним ризиком для осіб у віці старше 51 року, а також для пацієнтів з гіпертонією, цукровим діабетом, захворюваннями нирок.

Одним з інструментів впливу на бізнес з боку держави повинно стати впровадження податкових стимулів та мотиваторів скорочення використання солі.

Також держава має зобов'язати виробників вказувати на упаковці інформацію про точний вміст солі в продукті, а також процентне співвідношення до добової норми споживання.